Hoe kun je zelf bloemen planten

Liam | 23 March 2023

Welkom bij onze blogpost over hoe je zelf bloemen kunt planten! Ben je op zoek naar een leuke en ontspannende manier om je tuin of balkon te verfraaien? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze post delen we tips en tricks voor het kiezen van de juiste bloemen, het voorbereiden van de grond en het verzorgen van jouw nieuwe flora. Of je nu al groene vingers hebt of nog niet veel ervaring in de tuin hebt gehad, onze gids zal helpen om jouw buitenruimte tot leven te brengen met prachtige bloeiende planten. Lees verder en ontdek hoe simpel het kan zijn om jouw eigen bloementuin te creëren!

Wat heb je nodig?

Nu je weet hoe je zelf bloemen kunt planten, is het tijd om te beslissen welke bloemen je wilt planten. Er zijn veel verschillende soorten bloemen die je kunt kiezen, dus neem de tijd om er een paar uit te zoeken die bij jouw smaak en stijl aansluiten.

bloemen planten

Wat heb je nodig?

  • Een spade of schep
  • Een emmer of tuinslang
  • Bloemmest of compost
  • Water

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint met het plantproces. Als je alles klaar hebt staan, maak dan eerst een gaatje in de grond met behulp van je spade of schep. Het gaatje moet ongeveer twee keer zo breed zijn als de pot waarin de bloem zich bevindt. Vul daarna het gaatje met wat water en laat het even intrekken.

Voeg vervolgens wat bloemmest of compost toe aan het gaatje en plaats hier voorzichtig de bloem in. Vul het gaatje vervolgens aan met wat extra grond en stamp deze lichtjes aan. Voeg daarna wat meer water toe om de bloem te helpen wortelen. Als alles klaar is, geniet dan van je nieuwe bloemenplant!

Stappenplan

Zelf bloemen planten is erg eenvoudig en leuk om te doen. Volg onderstaande stappen om zelf aan de slag te gaan met het planten van bloemen.

  1. Kies een plekje in je tuin of op je balkon waar je de bloemen wilt planten. Zorg ervoor dat de grond goed drainage heeft, zodat het water niet blijft staan.
  2. Koop bij een tuincentrum of tuinzaak de benodigde materialen en plantjes. Let erop dat je kiest voor plantjes die geschikt zijn voor de standplaats en het klimaat waarin je woont.
  3. Maak op de plek waar je gaat planten een gat dat ongeveer twee keer zo breed is als het voetje van het plantje. Doe wat compost of potgrond in het gat en tik dit licht aan, zodat er geen luchtlagen meer inzitten.
  4. Haal het plantje uit de pot en verwijder eventuele draadjes of plastic rondom de wortels. Plant het plantje in het gat en dek het aan met wat grond. Druk de grond lichtjes aan.
  5. Geef de nieuwe bloemen voldoende water, zodat ze goed kunnen wortelen. Bemest de bloemen regelmatig, zodat ze sterk en gezond blijven.
  6. Geniet van je kersverse bloementuin!

Soorten bloemen

Bloemen kunnen grofweg in twee categorieën worden onderverdeeld: zomerbloemen en winterbloemen. Zomerbloemen zijn bloemen die in de zomer bloeien, zoals gerbera’s en margrieten. Winterbloemen zijn bloemen die in de winter bloeien, zoals tulpen en narcissen.

bloemen planten

Hoe zorg je ervoor dat de bloemen goed groeien?

Wanneer je bloemen gaat planten, is het belangrijk om te weten hoe je ervoor kunt zorgen dat ze goed groeien. In dit artikel geven we je een aantal tips.

Ten eerste moet je de bloemenplant op een plek in de tuin vinden waar hij genoeg zonlicht krijgt. Zonlicht is namelijk nodig voor de fotosynthese, waardoor de bloemplant voedingsstoffen kan maken die hij nodig heeft om te groeien.

Ten tweede moet je ervoor zorgen dat de grond waarin je de plant zet, los en vruchtbaar is. Je kunt dit controleren door met je vinger in de grond te prikken. Als je vinger er makkelijk in gaat en er geen kluitjes grond aan vastzitten, is de grond los genoeg. Als er wel kluitjes aan vastzitten, moet je de grond wat luchtiger maken door er wat sand of humus doorheen te mengen.

Als laatste moet je ervoor zorgen dat de bloemplant voldoende water krijgt. Je kunt dit doen door de plant regelmatig te gieten en ervoor te zorgen dat de grond altijd licht vochtig is. Als het buiten erg warm is, moet je de bloemenplant meer water geven dan anders.

Onderhoud van je bloemenplantage

Als je een bloemenplantage wilt onderhouden, moet je eerst weten welke soort bloemen je wilt planten. Voor veel mensen is het fijnste om verschillende soorten bloemen in hun tuin te hebben. Dit komt omdat er dan altijd wel iets in bloei staat. Je kunt bijvoorbeeld rozen, tulpen en narcissen planten. Als je weet wat voor bloemen je wilt planten, is het tijd om ze te gaan verzorgen. Je moet de grond goed bewerkt hebben voordat je de bloemen gaat planten. Wanneer de grond klaar is, kun je de bloemenplantage aanleggen. Zorg ervoor dat je de plantspacing in acht neemt, zodat de plantjes genoeg ruimte hebben om te groeien. Nadat je ze hebt geplant, is het belangrijk om ze water te geven. Geef ze elke dag water totdat ze goed geworteld zijn. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze gaan bemesten om te voorkomen dat ze verzwakken. Je kunt ook bladverbranding voorkomen door de plantjes regelmatig te besproeien.